Ryby a mořské plody

Kapr na špeku s bílým vínem

Naši předkové vytvořili množství rozličných receptů na úpravu ryb, které například vařili ve víně, podobně jako to dnes uděláme my.

Ideální je použít stejné bílé víno, jaké poté budeme ke kaprovi podávat. Dobré je také čerstvou rybu lehce nasolit a maso nechat před tepelnou úpravou chvíli odpočinout v chladu.

porce kapra
špalíčky špeku na špikování
sádlo na smažení
sůl
pepř

Do porcí kapra naděláme úzkým ostrým nožem zářezy a do těch vložíme špalíčky špeku. Ten dodá rybímu masu další rozměr chuti i vůně.

Jakmile jsme kapří maso prošpikovali, rozehřejeme v pánvi sádlo, rybu ještě osolíme, opepříme a můžeme smažit.

Kapra vložíme do pánve nejprve kůží dolů. Po chvíli přidáme i nakrájené kousky špeku. Jakmile je kapr z jedné strany hotový, filety obrátíme a pečeme i z druhé strany. Poté podlijeme vínem, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli podusit.

Zvláštností tohoto receptu je, že nakrájená červená cibule se do pánve přidává až nakonec.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl