Maso

Kuře pečené na plechovce piva

Plechovka funguje v tomto receptu coby stojánek na pečení. Plechovku nezapomeneme otevřít, protože pivo bude při pečení vytékat, odpařovat se a dodá kuřeti specifickou chuť a křehkost.

celé kuře
plechovka piva
sůl
čerstvý pepř
2 palice česneku
2 cibule
svazek čerstvého rozmarýnu a tymiánu
1/2 kostky másla
malé kvalitní brambory ve slupce

Kuře důkladně osolíme a opepříme. Vložíme do něj celé stroužky česneku i se slupkou a na čtvrtky překrájenou cibuli. Na pekáč či litinovou pánev postavíme plechovku piva a na ni kuře (jako na stojánek). Kolem kuřete naskládáme malé brambory ve slupce, svazek čerstvých bylinek (tymián a rozmarýn). Můžeme přidat i zbylé stroužky česneku a kusy cibule.

Vše poklademe kusy másla, které vložíme i do krku kuřete. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 60 až 70 minut. Máme-li vpichový teploměr, vpíchneme ho do prsa kuřete a čekáme, až se teplota vyšplhá na 82 °C. Během pečení bude šťáva z kuřete vytékat do nádoby s bramborami, které se v ní budou péct.

Po dopečení necháme kuře chvíli odpočinout, naporcujeme jej, odstraníme cibuli, česnek a bylinky a podáváme s upečenými brambůrkami.

Ohodnoťte tento recept: 

25 hlasů

Další recepty Celý díl