Bramborové placky ze škubánkového těsta s houbami a bylinkami podle šéfkuchaře Radka Davida


Množství použitých ingrediencí přizpůsobíme tomu, kolik těsta máme k dispozici.
slunečnicový olej, na smažení samotných placek můžeme použít i přepuštěné máslo
na kostičky nakrájená anglická slanina, můžeme ale také využít maso obrané z uzených žeber anebo odřezky šunky, anebo, po vzoru našich babiček, špek
nasekaná petržel, pažitka či lístky špenátu
hrubá mouka
žampiony či hříbky
cibule
a škubánkové těsto zbylé z předchozího dne
Na oleji krátce orestujeme uzeninu, přidáme nakrájené žampiony (anebo hříbky) a po chvilce i na kostičky nakrájenou cibuli. Cibuli necháme zpěnit, a přidáme nakrájený česnek a necháme ho rozvonět. Hotovou směs nasypu do misky a přidáme zelené bylinky (tedy petržel, pažitku atd.) a škubánkové těsto. Rukama řádně propracujeme, položíme na vál pomoučený hrubou moukou, opatrně vytvoříme placku a tu ještě rozválíme pomoučeným válečkem na asi půlcentimetrovou tloušťku.
Tvořítkem či obrácenou sklenicí z těsta vypichujeme jednotlivé placky (spotřebujeme i zbytky těsta, které znovu spojíme a rozválíme). Placičky lze ale samozřejmě tvarovat i rukama. Poté je na rozpáleném oleji či přepuštěném másle lehce osmažíme do zlatova z obou stran.
Podáváme samotné se zakysanou smetanou, anebo k vepřové panence či pečené krkovičce.
Ohodnoťte tento recept: