Boží milosti


Leckdo si určitě vzpomene, jak boží milosti připravovala jeho babička, která do nich pro vylepšení chuti přidávala rum. Pokud ovšem nepocházela z Horácka, kde se do těsta dává bílé víno.
1/2 kila hladké mouky
50 g másla
špetka soli
lžíce cukru
1 žloutky
1 celé vejce
3 PL bílého vína
3 PL mléka
lněný olej na smažení (tak se na Horáku dělaly tradičně), můžeme použít ale i jiný rostlinný olej, ale také sádlo
moučkový cukr na obalení
Veškeré ingredience smícháme a poctivě vypracujeme hladké pružné těsto (doporučuje se zabalit ho poté do fólie a nechat na půl hodiny odpočívat v ledničce). Pak na pomoučeném válu vyválíme těsto asi půl centimetru silné.
Ostrým nožem či rádýlkem vykrajujeme obdélníčky či jiné tvary (do kousků uprostřed ještě můžeme udělat pár zářezů). Vykrájené tvary je třeba smažit ve vyšší vrstvě oleje. Těsto by se mělo maličko nafouknout a jen mírně zezlátnout. Boží milosti se ještě teplé obalují v moučkovém cukru.
Ohodnoťte tento recept: