Meruňkový džem s levandulí
Džem levandulí ozdobený a ovoněný.
recept je rozpočítán na 2 kg ovoce
2 kg meruněk
26 g pektinu
0,6 kg třtinového cukru
citronové šťávy na dochucení
¼ litru levandulového sirupu
2 ČL sušených levandulových kvítků
2 kila nakrájených meruněk povaříme na mírném ohni. Ovoce promícháváme a přidáme trochu vody, aby se meruňky nelepily ke dnu hrnce. Rozvařené meruňky důkladně promačkáme. Přisypeme 26 gramů pektinu a 60 deka třtinového cukru. Můžeme dochutit i trochou citronové šťávy. Směs důkladně promícháme. Přilijeme čtvrt litru levandulového sirupu a vsypeme dvě lžičky sušených kvítků levandule.
Meruňkový džem plníme do vymytých a v troubě sterilizovaných horkých skleniček a hned otáčíme dnem vzhůru, aby se víčka dobře přisála.
Ohodnoťte tento recept: