Ryby a mořské plody

Losos v solné krustě

Díky této prastaré metodě pečení nebude ryba vysušená, maso si zachová šťavnatost i chuť. Nemusíte se bát, že by takto připravená ryba byla příliš slaná.

hrubozrnná mořská sůl v dostatečném množství
filet lososa i s kůží
3 vejce
citron
pepř
jemná sůl na dochucení lososa
talíř vhodný pro pečení na grilu či v troubě, anebo pekáč

Oddělíme si žlutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Filet lososa ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou, osolíme a opepříme. K ušlehaným bílkům přidáme hrst hrubé soli a opatrně promícháme. Část odebereme a na talíři (máme-li k dipozici gril s víkem) nebo na plechu (chceme-li péct v troubě) z ní vytvoříme jakési lůžko a položíme na něj filet lososa kůží dolů. Pokryjeme jej zbytkem sněhu z bílků, vytvoříme zkrátka jakousi čepici, pod kterou losos úplně zmizí. Talíř i s lososem vložíme na rozpálený gril (a přiklopíme) či do trouby rozehřáté na 220 °C a pečeme zhruba 25 minut. Po vytažení rozbijeme upečenou solnou krustu a lopatkou lososa odebereme, přičemž by se nám měla kůže sama oddělit a zůstat v krustě. Rybu můžeme před podáváním ještě dochutit citronovou šťávou a čerstvými bylinkami.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl