Sýr omladinka


Jednoduchý postup, jak si vyrobit naprosto čerstvý sýr, který můžeme ihned konzumovat nebo dále zpracovávat. Jako syřidlo nám poslouží obyčejný ocet.
asi 3 hodiny
1 litr nepasterizovaného mléka
ocet
voda
Z 1 litru mléka získáme přibližně 100 gramů sýra.
Mléko přivede k varu a přilijeme do něj trochu octa zředěného zhruba 1 : 1 s vodou. Obsah hrnce jemně promícháváme. Mléko se začne srážet a mléčná bílkovina se oddělí od syrovátky. Nádobu odstavíme, necháme chvíli zakrytou a poté vše přecedíme a zabalíme, aby nám sýřenina nevytékala ven. Hrudku zatížíme pod dobu 3 hodin.
Podáváme s čerstvým chlebem, bylinkami a špetkou soli.
Sýr můžeme také grilovat, smažit v trojobalu nebo nakládat do oleje s kořením či slaného roztoku.
Ohodnoťte tento recept: