Maso

Telecí na šalvěji a bílém víně

Použít můžeme v podstatě jakýkoliv druh telecího masa. Postup je velmi jednoduchý, náročný pouze na trpělivost, abychom vydrželi, než se maso podusí.

1 lžíce oleje
1 lžíce másla
700 g vykostěné telecí kýty
hladká mouku na obalení masa
sůl a čerstvě mletý černý pepř
1 cibule
asi 2 PL sušené šalvěje
100 ml suchého bílého vína
40 ml smetany na šlehání
domácí chléb jako příloha

Telecí maso nakrájíme na kostky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a kousek másla. Kostky telecího vložíme do pánve. Ze začátku s masem na pánvi příliš nepohybujeme, necháme je tak zvaně zatáhnout. Poté kousky masa obracíme tak, jako by šlo o jednotlivé malé steaky, které je třeba rovnoměrně propéct. Jakmile maso získá barvu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, posypeme šalvějí a podlijeme vínem. Nápek, který se vytvořil na dně pánve, špachtlí opatrně odškrábneme ode dna, aby se jeho chuť spojila s vínem. Maso necháme dusit doměkka. Přilijeme smetanu, vše opatrně promícháme a necháme ještě krátce prohřát. Telecí na šalvěji a bílém víně podáváme s domácím chlebem.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl