Žitný kváskový chléb podle Míši Sedláčkové


Zvládneme i v běžných domácích podmínkách, pečeme ve formě na biskupský chlebíček.
Tenhle chléb vyžaduje celkem 3 fáze přípravy, takže si jeho pečení musíme rozplánovat tak, abychom v klidu vše zvládli. Výsledek jsme samozřejmě ochutnali a vážně stojí za vyzkoušení.
Budeme také potřebovat čerstvý kvásek. Pokud si doma nekrmíme vlastní, můžeme zkusit najít někoho, kdo sám doma peče a potřebné množství kvásku nám oddělí.
1. FÁZE KYNUTÍ (9–12 hodin)
Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kvásku (zaděláme ideálně večer).
200 g žitné mouky
200 g vody
1 PL kvásku
Vše v míse smícháme. Poté je třeba oddělit si polévkovou lžíci těsta, které obsahuje i náš živý kvásek, vložit ji do čisté sklenice, přikrýt papírovým ubrouskem a zavíčkovat víčkem s dírkou kvůli přístupu vzduchu. Jak těsto v míse, tak kvásek ve skleničce necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit při pokojové teplotě. Mísu s těstem Míša doporučuje přikrýt fólií.
Prokvašený kvásek ve skleničce poté uložíme zpátky do ledničky, kde bude čekat na další pečení. Pečeme-li pravidelně jednou týdně, kvásek vydrží do příštího pečení. Pečeme-li nepravidelně, musíme kvásek pravidelně krmit.
» Jak vytvořit žitný kvásek a jak o něj pečovat
2. FÁZE KYNUTÍ (cca 4 hodiny)
Druhý den ráno pokračujeme.
vezmeme 400 g kvásku, tj. rozkvas ze včerejšího dne a přidáme:
200 g žitné mouky
200 g vody
15 g soli
1 PL rýžového sirupu
1 ČL koření (mletý kmín nebo chlebové koření)
semínka k posypání (dýňová, sezamová, slunečnicová, můžeme vyzkoušet i ořechy)
Suroviny smícháme do jednolité konzistence (těsto je lepivé).
Těsto příliš nehněteme, stačí ho promíchat, aby v něm nebyla nerozmíchaná mouka.
Mísu opět přikryjeme fólií a necháme cca 4 hodiny kynout.
3. FÁZE KYNUTÍ (cca 1,5 hodiny)
Po vykynutí těsta z druhé fáze kynutí přidáme do mísy následující suroviny a znovu promícháme s těstem:
100 g žitné mouky
100 g (ml) vody
Promíchané těsto natřeme do formy (raději ji vymažeme máslem) na biskupský chlebíček nebo chlebové formy tvaru dlouhého kvádru a můžeme posypat dýňovými (slunečnicovými, sezamovými nebo lněnými) semínky.
Formu s těstem vložíme do igelitového sáčku, kde nad formou vytvoříme ze sáčku prostor, aby mělo těsto kam kynout. (Použijeme-li utěrku, ta se prověsí a během kynutí se na ni těsto přichytí a pak při odstranění utěrky, strhneme i vykynutý chléb.)
Necháme kynout, přikryté, 1,5–2 hodiny, záleží na teplotě místnosti, kde chléb kyne.
Pečení
Troubu rozehřejeme na 230 °C.
Vykynutý chléb pečeme 15 min na 230 °C, poté přikryjeme alobalem na 10 minut a pečeme dál.
Po 10 minutách alobal odkryjeme a dopékáme 15–20 minut stále při teplotě 230°C. Kontrolujeme, zda se nám chléb seshora nepřipaluje.
Po upečení chléb ihned vyklopíme z formy a necháme ho na mřížce vychladnout.
Ohodnoťte tento recept: