Jarní kopřivový špenát


Kopřiva se dá skvěle využít i v kuchyni, třeba ve formě špenátu z mladých kopřiv.
1 cibule
stroužky česneku (množství podle chuti)
kousek másla
2–3 velké hrsti výhonků kopřiv
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
1 zakysaná smetana (část si necháme na ozdobení špenátu)
vejce uvařené natvrdo
Do tohoto typicky jarního pokrmu patří cibule, kterou nakrájíme na kostičky. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme kousek másla, a cibuli i česnek na něm za stálého míchání lehce orestujeme.
Mladé výhonky kopřiv spaříme vroucí vodou. Necháme je okapat a poté překrájíme na menší kousky.
Pokrájené zelené výhonky lehce orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Špenát vylepšíme další dávkou česneku, tentokrát prolisovaného. Nakonec přidáme zakysanou smetanu. K hotovému jídlu podáváme nakrájené vejce natvrdo a špenát ještě ozdobíme kopečkem zakysané smetany.
Ohodnoťte tento recept: