Domácí hořčice


Podle Martiny Papežíkové.
Následující množství uvádíme kvůli poměru surovin
90 g bílého hořčičného semínka (hořčice bílá)
10 g černého hořčičného semínka (brukev černá)
280 ml vinného (či jablečného) octa
½ lžičky soli
1 PL medu
2 PL panenského olivového oleje
strouhaný křen podle chutidále potřebujeme ruční mlýnek, hrubost mletí si nastavíme podle toho, zda chceme hořčici jemnější nebo hrubozrnnou.
Bílé hořčičné semínko nameleme na mlýnku. Vinný či jablečný ocet přivedeme k varu. Přisypeme namleté semínko, osolíme a přidáme i semínko brukve černé. Směs promícháme, odstavíme z plotny a necháme minimálně dvě hodiny, ale klidně i přes noc stát. Poté znovu promícháme či rozmixujeme, dochutíme olivovým olejem, medem nebo nastrouhaným křenem.
Plníme do čistých skleniček, zavíčkujeme.
Hořčice je ihned po přípravě velmi intenzivní až palčivé chuti, která se zjemní delším odležením.
Ohodnoťte tento recept: