Polévky

Staročeský oukrop s česnekem

Naše babičky říkávaly: „Jídej oukrop s česnekem a budeš dlouho živ.“

stroužky česneku, podle chuti, kolik sneseme
sůl
voda, anebo vývar po uvaření brambor
lžíce sádla
majoránka
kmín
chléb, může být i starší

Stroužky česneku utřeme se solí. Česnekem nešetříme, a zejména v období virových onemocnění můžeme tuhle polévku jíst i preventivně. V hrnci s mírně vroucí vodou rozpustíme lžíci sádla. Osolíme, přidáme majoránku a kmín a krátce povaříme. Na dno talíře vložíme utřený česnek a ten zalijeme polévkou. Uchováme tak co největší množství cenných, zdraví prospěšných látek, které česnek obsahuje. Oukrop můžeme doplnit na kostičky nakrájeným chlebem, který případně opečeme na trošce sádla.

Podobně můžeme připravit i silnou česnečku, kdy se utřený syrový česnek dává do talíře až těsně před podáváním.

K polévce můžeme, po vzoru našich babiček, podávat i brambory na loupačku.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl