Křenová omáčka
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/219/219562220460009/754500.jpg?1583744438)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12059685760/foto09/recepty/m_8610.jpg?1583317679)
Křen selský se odjakživa podává k masům či uzeninám. Kromě toho, že podporuje trávení, obsahuje velké množství vitamínu C, a proto je nejúčinnější nastrouhaný zasyrova. Naši předkové ho konzumovali v mnohem větší míře, než my dnes, a to i z toho důvodu, že kořen křene se dá dobře skladovat a dlouho vydrží.
půl litru vývaru hovězího nebo uzeného
půl litru mléka
jednu 33% smetanu ke šlehání
asi tři lžíce hladké mouky
cukr
sůl dle potřeby
a 4 PL nastrouhaného křenu chceme-li, aby měla omáčka říz
V kastrolu smícháme vývar a mléko. Přidáme lžičku cukru a přivedeme k varu. Hladkou mouku rozšleháme ve smetaně, směs vlijeme do vývaru a krátce povaříme. Poté vmícháme nastrouhaný křen a ještě krátce prohřejeme. Dosolíme podle chuti.
Podáváme s houskovým knedlíkem, libovým uzeným nebo vařeným hovězím masem.
Ohodnoťte tento recept: