Trhané šišky


Skromné a jednoduché jídlo. S mákem či strouhankou.
hladká a polohrubá mouka
sůl
vlažná voda
na posypání: opražená strouhanka anebo mletý mák, moučkový cukr
rozpuštěné máslo na přelití (můžeme použít i přepuštěné)
Z hladké a polohrubé mouky, špetky soli a trochy vlažné vody vypracujeme hladké pružné těsto, které necháme odležet alespoň 30 minut. Na pomoučeném válu z těsta opatrně vyválíme hada. Mezitím přivedeme k varu osolenou vodu. Těsto si rozdělíme na několik částí a na řadu přichází trik pro praktické hospodyňky. Hada z těsta si namotáme na ruku, druhou navlhčenou rukou z něj postupně trháme kousky těsta a házíme do vroucí vody. Jakmile kousky vyplavou na hladinu, necháme je 3 až pět minut povařit. Hotové šišky posypeme moučkovým cukrem a dochutíme buď opraženou strouhankou, anebo mletým mákem. Vše pak přelijeme přepuštěným máslem.
Ohodnoťte tento recept: