Perník se k nám dostal ve 12. století z orientu, přes Německo. Dříve se perníkům říkalo calty, z německého pfefferkuchen pak vzniklo slovo peprník, později změněné na nám známý perník.

Tradiční perník tvoří těsto, kam se dává pouze žitná mouka a teplý med v poměru 1:1.

Do perníkového těsta se dále přidává celá škála koření – napočítali bychom až stovku druhů, ze kterého je možné vybírat.

Kromě tradičního perníkového koření (mletý badyán, anýz, skořice, řebíček, fenykl, nové koření) můžeme těsto ochutit například také sušenou pomerančovou a citronovou kůrou, anebo je ozvláštnit špetkou černého, růžového či kajenského pepře.

Pokud těsto necháme pracovat alespoň týden, perník bude chutný, lehký a dobře stravitelný. A nemusíme do něj přidávat žádná kypřidla.

Vykrájené perníky se pečou po dobu 15–20 minut při teplotě kolem 170 °C.

Perníky necháme vychladnout, můžeme například potřít pektinem, budou pak krásně lesklé. Anebo po vzoru našich prababiček zdobíme mandlemi a sušeným ovocem.

Ohodnoťte tento recept: 

35 hlasů

Další recepty Celý díl