Moučníky a cukroví

Bramborové placky s povidly

Podle Heleny Vrábkové.

Kuchařským začátečníkům doporučujeme podívat se na video z našeho pořadu.

½ kg vařených brambor
cca 20 dkg polohrubé mouky
sůl
rozpuštěné máslo
povidla

Pokud nevlastníme klasický sporák s plotýnkou, na které se dají péct placky, anebo litinový tál, placky je stejně dobře možné upéct i na litinové pánvi.

Celé uvařené brambory nastrouháme najemno. Až poté postupně přisypáváme mouku, je totiž třeba vytvořit těsto, které se nelepí a je vláčné. Záleží na tom, jaký druh brambor máme k dispozici, a není proto možné přesně určit dávku mouky. Musíme se zkrátka a dobře spolehnout na svůj kuchařský instinkt a zkušenosti. Naše babičky ostatně nevařily jinak.

Těsto rukama hněteme. Pracujeme rychle, protože bramborové těsto rychle řídne. Přidáme i špetku soli. Na pomoučněném vále z těsta vytvoříme váleček, který nožem rozdělíme na menší kousky. Z jednotlivých kousků vytvoříme kuličky a z těch pomoučněným válečkem opatrně vyválíme placky o tloušťce přibližně 3 mm. Placka nemusí mít pravidelný tvar. Placky odkládáme na pomoučený talíř a každou z nich seshora také posypeme trochou mouky, aby se nám ta následující nepřilepila.

Placky pečeme na suché litinové pánvi (anebo rovnou na plotně či tálu) po obou stranách vždy tak dlouho, až se na nich udělají hnědé flíčky připomínající puchýřky. Placky poté pomažeme rozpuštěným máslem a povidly, stočíme a podáváme.

Náš tip

Tuhle staročeskou lahůdku můžeme také vyzkoušet politou máslem a omočenou v mletém máku s cukrem. A milovníci slaných chutí zvolí klasiku se sádlem a škvarky.

Ohodnoťte tento recept: 

41 hlasů

Další recepty Celý díl