Hrstková polévka


Tradiční luštěninová polévka vhodná pro chladné období. Hrstková proto, že od každé obiloviny či luštěniny přidáváme zhruba jednu hrstku.
na 4 porce
1200 ml vody nebo zeleninového vývaru
200 g mrkve
100 g petržele nebo celeru nebo jejich směs
100 g cibule
50 g fazolí
50 g loupaného hrachu
50 g čočky
50 g krup
30 g ovesných vloček
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
1 ČL sušené majoránky
sádlo nebo přepuštěné máslo
1 ČL soli i více
Den předem smícháme hrst krup, hrst fazolí, hrst čočky a hrst loupaného hrachu, tuto směs dáme do mísy a zalijeme studenou vodou. Necháme v chladu namočené do druhého dne. V teple by mohla namočená směs kvasit.
Poté se pustíme do přípravy polévky. Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli a pokrájený česnek. Přidáme bobkové listy a majoránku, opět chvíli restujeme. Přisypeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer a opět chvíli restujeme. Přisypeme slitou namočenou směs luštěnin a krup a ovesné vločky, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme do změknutí luštěnin. Hotovou polévku osolíme a před podáváním sypeme zelenými natěmi, např majoránkou či pažitkou.
Ohodnoťte tento recept: