Klikvová marmeláda
Klikva velkoplodá, kterou jsme použili v našem receptu, se k nám dováží ze Severní Ameriky. Našli bychom ji i na některých českých zahrádkách. Její příbuznou je klikva bahenní, která u nás roste na některých rašeliništích a patří mezi chráněné druhy. Daří se jí v sousedním Polsku, kde se dá volně sbírat.
na 1 kg plodů klikvy velkoplodé počítáme 1 kg třtinového cukru ochuceného skořicí podle chuti
několik hřebíčků
šťávu ze 4 citronů
med na dochucení
zavařovací skleničky s víčkem
Plody klikvy vsypeme do hrnce a začneme zahřívat na mírném plameni. Do třtinového cukru přidáme skořici a směs přisypeme k ovoci. Obsah hrnce průběžně promícháváme a mírně promačkáváme, aby klikva pustila tekutinu.
Dochutíme hřebíčkem a citronovou šťávou, která spolu s cukrem funguje jako přírodní konzervant.
Želírování směsi doporučujeme vyzkoušet kápnutím marmelády na studený talířek. Pokud tekutina z talířku nestéká, máme hotovo. Připravujeme-li marmeládu z klikvy, je lepší směs po odstavení z plamene nechat ještě chvíli stát.
Teprve poté přidáme med podle chuti.
Marmeládu plníme do skleniček, které necháme zchladnout dnem vzhůru.
Ohodnoťte tento recept: