Vepřové na jablečném moštu a medu
pro 2 osoby
2 vepřové kotlety
hrubě mletý pepř
sůl
2 jablka
5 lžíce rostlinného oleje
čerstvý tymián anebo jiné bylinky dle chuti
několik celých tyčinek skořice
300–400 ml jablečného moštu
100 ml vody
50 g meduJako příloha se hodí domácí chleba, anebo pečené brambory.
Dále budeme potřebovat pánev s poklicí anebo kastrol s poklicí vhodný do trouby.
Troubu si rozehřejeme na 160 °C a začneme připravovat maso. Kotlety mírně naklepeme, ze všech stran osolíme a opepříme. Jablka nakrájíme na čtvrtky, jádřince vykrájíme. (Jablka neloupeme, použijeme je i se slupkou.)
V pánvi (kastrolu) rozpálíme na vyšším ohni olej, maso opečeme ze všech stran, i z boku. Maso vyndáme a dáme stranou na talíř. Oheň stáhneme na polovinu, do výpeku z masa vložíme jablíčka a opečeme je ze všech stran do zlatova. Poté jablka, stejně jako před tím maso, vyjmeme a dáme stranou na talíř.
Do výpeku na pánvi (či kastrolu) přidáme bylinky, dále celou skořici, mošt, vodu, med a špetku soli. Mícháme, dokud se tekutina v pánvi nesvaří na polovinu objemu. Pak do pánve vrátíme opečené maso a jablka, přiklopíme poklicí a dáme do trouby asi na 80 minut. Kotlety podáváme přelité omáčkou, a obložené jablky. Jako příloha se hodí domácí chléb anebo pečené brambory. Doporučujeme přidat i misku kysaného zelí, které se k vepřovému masu tradičně jedlo kvůli lepšímu trávení.
Ohodnoťte tento recept: