Houby mléčně kvašené


houby (my jsme nakládali obří pýchavky a křemenáče, vhodné jsou i ryzce, holubinky či václavky; v podstatě ale můžete vyzkoušet jakékoli houby.)
voda
sůl
bobkový list
sušená chilli paprička (nemusí být)
kuličky jalovce, pepře a nového kořeníčistá nádoba na naložení hub
čistý talířek
vyvařený kámen
Houby očistíme, obří pýchavky je nutné oloupat. Houby nakrájíme na větší kousky. Houby krátce povaříme (3 až 4 minuty) v dostatečném množství vody, kterou osolíme (raději více, než méně). Houby poté scedíme a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme nálev. Na 1 kilogram hub počítejme 1 litr vody, do které přidáme 5 čajových lžiček soli, do které vložíme několik bobkových listů. Máme-li rádi pálivé chutě, můžeme se přikrájet i sušenou chilli papričku. Do nálevu dále vložíme kuličku jalovce a pár kuliček celého pepře a nového koření. Nálev opět krátce povaříme a nechme vychladnout.
Co se množství nálevu týče: řídíme se tím, že je po zalití nálevem třeba, aby houby byly potopené.
Do vychladlého nálevu vmícháme lžičku chlebového kvásku. Houby vsypeme do hliněného hrnce nebo zavařovačky a zalijeme nálevem. Houby zakryjeme talířkem a zatížíme vyvařeným kamenem.
Hrnec či sklenici s houbami necháme stát v pokojové teplotě a kvasit tři až pět týdnů. Poté si na nich už můžeme pochutnat. Skladujeme v chladu.
Ohodnoťte tento recept: