Křesné placky


Těmto plackám se původně říkalo křesné, a pak dostaly přezdívku „přesné“ neboli přesňáky. Placky se připravovaly z mouky obilné, ale také kukuřičné či pohankové.
Nekynuté placky jsou nejjednodušší pečivo, a proto se pečou po celém světě. Na stejném principu připravují indické babičky chléb naan anebo čapátí. A španělské babičky podobným plackám říkají tortilla…
Základní těsto
hladká pšeničná mouka (můžeme ale vyzkoušet i jiné druhy mouky)
voda podle potřeby (doporučujeme asi 350 mi vody na 1 kg mouky)
sůl
Na vál nasypeme kopeček hladké mouky se špetkou soli. Do mouky uděláme důlek, přilijeme vodu a vypracujme vláčné těsto. Kousky těsta rozválíme na placky a pečeme na sucho po obou stranách na plotně, pánvi s těžkým dnem nebo na litinovém tálu.
Můžeme vyzkoušet i variantu, kdy vodu nahradíme mlékem.
Ohodnoťte tento recept: