Moučníky a cukroví

Švestkové rozpeky

Švestkové rozpeky jsou báječný ovocný moučník našich babiček. Krajově se jim říkám také sliváky, měchury, anebo zahýbače. Až budete rozpeky připravovat, pochopíte, proč.

½ kg polohrubé mouky
¼ l vlažného mléka
malá lžička soli
8 dkg cukru krupice
3 dkg droždí
10 dkg rozpuštěného másla (trochu si ponecháme i na vymazání pekáčku a na potření těsta)
2 vejce
trochu rumu do těsta (není však podmínkou)
citronová kůru

rozpůlené a vypeckované švestky

Na posyp švestek

mletý mák, vanilkový cukr, trocha skořice, vše dle chuti…

Připravíme si klasické kynuté těsto. Do hrnečku vlijeme deci vlažného mléka a rozdrobíme do něj droždí. Přisypeme dvě lžičky krupicového cukru, špetku mouky a vše rozmícháme. Necháme stát v pokojové teplotě. Během deseti minut by nám měl vzejít kvásek.

Při následujícím postupu je třeba dodržovat pořadí jednotlivých kroků:

V míse smícháme sypké ingredience, to znamená polohrubou mouku, cukr krystal, špetku soli a citronovou kůru pro vůni. Vše promícháme. Ve směsi vytvoříme důlek, vlijeme kvásek a zbytek mléka, případně i rum, žloutky a rozpuštěné máslo. To nesmí být horké, ale vlažné.

Vymícháme hladké těsto. Pracujeme vařečkou proti stěně mísy. Chce to trpělivost a sílu, nebojme se „zabrat“. Těsto je vymíchané v okamžiku, kdy se nám přestane lepit na stěny mísy. Poté z něj vypracujeme bochánek, vložíme do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. To by mělo trvat přibližně hodinu.

Poté, co těsto vykyne, vymažeme pekáček rozpuštěným máslem. Z těsta si vyválíme obdélník 20 × 20 cm. Do menšího pekáče by se nám pak měly vejít dva švestkové rozpeky. Obdélník těsta rozdělíme na poloviny.

Těsto poklademe švestkami tak, aby zhruba třícentimetrové okraje těsta po obvodu zůstaly volné a daly se později ohnout. Každou polovinu švestky jakoby narovnáme a pak ji položíme do těsta slupkou dolů.

Na posyp smícháme mletý mák, krystalový cukr, trochu vanilkového cukru a špetku skořice. Množství cukru zvolíme podle toho, jak sladké máme švestky. Vše smícháme a švestky směsí bohatě zasypeme.

Teď přijde na řadu zarolování těsta. Nejdříve přes švestkovou náplň překlopíme těsto na delší straně obdélníku. Poté uděláme totéž na straně kratší a růžky zarolujeme směrem dolů pod těsto tak, aby vznikl úhledný balíček. Rozpeky opatrně přemístíme do pekáčku a těsto potřeme rozpuštěným máslem.

Pekáček vložíme do rozehřáté trouby a pečeme půl hodiny na 200 °C. Důležité je troubu prvních 10 minut neotvírat, jinak nám kynuté těsto tak zvaně spadne.

Po vyjmutí z trouby švestkové rozpeky nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.

Rozpeky můžeme jíst jako teplý moučník nebo jako hlavní jídlo, podobně jako švestkové knedlíky. Anebo rozpeky necháme vychladnout a jíme k svačině, jako báječnou ovocnou buchtu.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl