Moučníky a cukroví

Tvarohové buchty

Kdy se vlastně buchty v Čechách začaly péct? Kynuté buchty se připravovaly už v 17. století a podávaly se pouze polité máslem. Takové buchty se však, ale vařily. Při jejich přípravě se nepoužívaly tuhé kvasnice, ale tekuté. A zajímavé je, že tyhle buchty byly slané. Sladké náplně jako je tvarohová, maková, povidlová a buchty pečené v troubě se objevily až mnohem později.

Buchty jsou opravdu původní český recept, vznikly v Čechách a jsou pro naši kuchyni doslova symbolické. Vždyť se dostaly i do pohádek.

Množství uvedená v receptu vystačí na dvě dortové formy buchet, tedy na 24 buchet celkem.

půl kila hladké mouky
malá lžičku soli
10 dkg cukru krupice nebo moučky
2 žloutky
¼ l vlažného mléka
3 dkg droždí
8 dkg sádla (sádlo si předem rozehřejeme, do těsta musí přijít vlažné. Trochu sádla si necháme na vymazání pekáčku a pomazání buchet.)
špetka muškátového oříšku, který dodá příchuť babičkovských prvorepublikových buchet
citronová kůra

Na náplň

kostka polotučného tvarohu
trocha smetany
1 žloutek
moučkový cukr dle chuti
můžeme přidat i vanilinový cukr
rozinky namočené v rumu (můžeme je ale namočit i do vody. Pokud máčíme v rumu, rum nevyléváme, ale přidáme třeba do čaje. Rum, ve kterém se máčely rozinky, čaj příjemně ochutí.)

Tipy, aby se buchty povedly

Veškeré tekuté ingredience by měly mít pokojovou teplotu, mléko musí být vlažné.

Mísu, ve které budeme zadělávat těsto, si nahřejeme.

Těsto hněteme tak dlouho, až se nám přestane lepit na stěny mísy (chce to trochu síly a vytrvalosti).

Je-li v místnosti chladněji, postavíme mísu s těstem k vykynutí nad hrnec s teplou vodou
pokud se těsto lepí, posypeme moukou i kuchyňský váleček.

Váleček neumýváme saponátem, pouze vlažnou vodou.

Vyzkoušejte Helenčin tip na pečení buchet v rozebíratelné dortové formě.

Těsto

Nejdříve si rozděláme kvásek. Do hrnečku nalijeme asi deci mléka a nadrobíme droždí. Přidáme trochu cukru, abychom urychlili proces kynutí. Můžeme přisypat i trošku mouky. Zamícháme a směs necháme asi 10–15 minut pracovat.

Do mísy nejdříve vsypeme všechny sypké ingredience. Mouku v míse smícháme s cukrem, malou špetkou soli a citronovou kůrou. Nastrouháme špetku muškátového oříšku. Přilijeme kvásek a přidáme žloutky. Nakonec vlijeme vlažné sádlo a vypracujeme vláčné nelepivé těsto.

Z těsta uděláme bochánek, poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout.

Náplň do buchet

Zatímco těsto kyne, připravíme si tvarohovou náplň. Do misky vložíme tvaroh, přidáme trochu smetany, 1 žloutek, 6 lžic cukru moučky a můžeme dochutit i vanilinovým cukrem. Vše promícháme. Pokud je náplň příliš hutná, mírně naředíme smetanou. Přidáme směs rozinek namočených v rumu.

Plnění a pečení

Dortovou formu si vymažeme tekutým vlažným sádlem. Vykynulé těsto rozdělíme na poloviny. Pro jednu dávku buchet si na jemně pomoučeném válu z poloviny těsta vyválíme obdélníkovou nebo čtvercovou placku 1,5 cm silnou. Rádýlkem nakrájíme dvanáct čtverců velkých asi 10×10 cm. Do středu čtverců klademe náplň, okraje těsta přehneme přes sebe a prsty stiskneme. Klademe do formy spojem dolů. Osm buchet položíme po obvodu, čtyři dovnitř. Buchty pomažeme sádlem seshora i na bocích, aby se nám neslepily.(Sádlo dodá buchtám vláčnost, a ty pak vydrží déle měkké a jemné.)

Formu naplněnou buchtami necháme chvíli stát, a pak ji vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme půl hodiny na 200 °C.

Hotové buchty necháme chvíli vychladnout, a pak můžeme odstranit boční část formy. Posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Ohodnoťte tento recept: 

143 hlasů

Další recepty Celý díl