Pečený čaj podle Terezky
Pečeného čaje si můžeme udělat do zásoby, kolik potřebujeme. Vydrží dlouho a jeho následná příprava k podávání je už pak velice snadná. Směs ovoce můžete přizpůsobit své chuti a aktuální dostupnosti ovoce.
hrušky
jablka
čerstvý zázvor
celý citron
a vynikající jsou v čaji také čerstvé ostružiny
(ovoce dávkujeme podle velikosti pekáče a podle vlastní chuti, a krájíme ho spíše na menší kostičky)
celá skořice
badyán
hřebíček
2 dcl rumu (dávka na středně velký pekáč)
třtinový cukr
Omyté ovoce a zázvor nakrájíme na kostičky. Loupat ovoce není třeba, zázvor a citron slupky zbavíme. Nakrájenou směs vsypeme do pekáčku. Promícháme s třtinovým cukrem, kterým nešetříme. Vše promícháme. Mezi ovoce vložíme pár svitků skořice, hvězdičky badyánu a vsypeme hřebíček. Zalijeme rumem. Troubu předehřejeme na 180 °C, ovoce pečeme 45 minut. Ještě horké plníme do čistých skleniček. Do každé skleničky přilijeme i trochu vypečené šťávy. Zavíčkujeme a necháme odstát 4–5 hodin dnem vzhůru.
Podávání
Do sklence dáme lžíci směsi a zalijeme vroucí vodou. Promícháme.
Ohodnoťte tento recept: