Jidáše svým tvarem připomínají stočený provaz, který symbolizuje dobrovolný odchod Jidáše ze světa po tom, co zradil Ježíše Krista. Pečou se na bílou sobotu.

350 g hladké mouky
půl kostky droždí
150 g polohrubé mouky
asi 70 g cukru
špetka soli
70 g másla
1 a ¾ dcl mléka
1 vaječný žloutek
1 další žloutek na potření těsta
tekutý med

Budeme tzv. zadělávat těsto na omládek, to znamená, že v míse smícháme polohrubou a hladkou mouku, cukr a sůl, ve směsi pak uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, vlijeme ohřáté mléko a rozehřáté máslo, přidáme jeden žloutek a lehce zamícháme, aniž bychom narušili žloutek.

Jakmile se ve směsi začnou tvořit bublinky, narušíme žloutek a mícháme krouživým pohybem od středu do stran. Pak už zpracujeme těsto pořádně, směrem od stěn mísy ke středu. Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn, je hotové.

Povrch posypeme tenkou vrstvou hladké mouky a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut až hodinu. Těsto přikryjeme čistou utěrkou.

Na pracovní plochu podsypeme mouku a těsto vyklopíme. Těsto si rozdělíme na kousky.

Vyválíme asi dvaceticentimetrové válečky.

Stočíme je do spirály a konec vždy schováme pod těsto.

Jidáše dáme na plech, opět přikryjeme čistou utěrkou, a znovu necháme 45 minut kynout.

Potřeme žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 15 minut.

Po upečení ještě horké potřeme tekutým medem, jidáše tím získají krásnou glazuru.

Ohodnoťte tento recept: 

66 hlasů

Další recepty Celý díl