Polévky

Zelňačka

Vydatná staročeská polévka, která zasytí i zahřeje. Červená verze s mletou paprikou a klobáskou, zjemněná na závěr zakysanou smetanou.

2 lžíce domácího sádla
2 cibule
drcený kmín
mletou papriku
dvě lžíce hladké mouky
1 a půl litru vychladlého kuřecího vývaru (anebo jen vodu)
4 velké brambory
pálivou klobásku
½ kila kysaného zelí
bobkový list
sůl
čerstvě mletý pepř
cukr

V kastrolu rozehřejeme sádlo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji orestujeme.

Přisypeme drcený kmín, mletou papriku (můžeme zkusit i špetku pálivé), zahustíme hladkou moukou a připravíme růžovou jíšku.

Jíšku zalijeme studeným kuřecím vývarem nebo vodou a důkladně prošleháme metličkou, aby se jíška lépe rozpustila.

Kysané zelí vymačkáme (nálev si ale ponecháme stranou), a přidáme do vývaru.

Přidáme bobkové listy, vložíme na kostičky nakrájené brambory a na stejné kostičky pokrájenou klobásku. Vaříme na mírném ohni, dokud brambory nezměknou.

Vyjmeme bobkové listy, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Tipy

naše babičky zelňačku doslazovaly cukrem (podle chuti), anebo naopak dokyselovaly zbylým nálevem.

Na kostičky nakrájené klobásky můžeme také opéci na pánvi a do zelňačky přidat až během vaření brambor.

Jednotlivé porce podáváme se lžící zakysané smetany navrch.

Ohodnoťte tento recept: 

49 hlasů

Další recepty Celý díl