Zelenina v soli
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/217/217562220460001/596721.jpg?1517820447)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12059685760/foto09/recepty/m_7240.jpg?1517582390)
Konzervování solí je jeden z nejstarších způsobů, jak uchovat potraviny. Nemáte-li k dispozici mrazák, anebo je naopak přeplněný, a vy nevíte, co s přebytky ze zahrádky, zkuste metodu dřívějších hospodyněk. Naložte si zeleninu do soli. Bude-li to kořen petržele, mrkev a kopr, získáte současně skvělý základ do polévek, na svíčkovou a na koprovku.
Jde současné o způsob velmi jednoduchý a levný. Zelenina vydrží v soli několik měsíců a neztrácí chuť.
A co je vlastně podstatou konzervace solí? Sůl odebírá z potravin vodu a tím vlastně vysouší prostředí, kde by se jinak množily mikroorganismy. Sůl musí být proto čistá a suchá.
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
kopr
(kořenovou a kopr budeme konzervovat zvlášť)
sůl podle množství zeleniny (poměr viz níže)
Snítky kopru opláchneme, obereme ze stonků části s lístky a ty nasekáme.
Na 1 kg kopru použijeme 20 dkg soli. Promícháme a napěchujeme do uzavíratelné sklenice.
U kořenové zeleniny postupujeme obdobně: omyjeme ji, očistíme a nakrájíme na kostičky. Nakrájenou zeleninu vsypeme do mísy, na 1 kg mrkve a petržele použijeme 30 dkg soli.
Směs pečlivě promícháme, nejlépe rukama. Pak už stačí opět jen napěchovat do uzavíratelné sklenice.
Před použitím v kuchyni doporučujeme směs propláchnout na sítku, aby jídlo nebylo přesolené.
Ohodnoťte tento recept: