Různé

Zelenina v soli

Konzervování solí je jeden z nejstarších způsobů, jak uchovat potraviny. Nemáte-li k dispozici mrazák, anebo je naopak přeplněný, a vy nevíte, co s přebytky ze zahrádky, zkuste metodu dřívějších hospodyněk. Naložte si zeleninu do soli. Bude-li to kořen petržele, mrkev a kopr, získáte současně skvělý základ do polévek, na svíčkovou a na koprovku.

Jde současné o způsob velmi jednoduchý a levný. Zelenina vydrží v soli několik měsíců a neztrácí chuť.

A co je vlastně podstatou konzervace solí? Sůl odebírá z potravin vodu a tím vlastně vysouší prostředí, kde by se jinak množily mikroorganismy. Sůl musí být proto čistá a suchá.

kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
kopr
(kořenovou a kopr budeme konzervovat zvlášť)
sůl podle množství zeleniny (poměr viz níže)

Snítky kopru opláchneme, obereme ze stonků části s lístky a ty nasekáme.

Na 1 kg kopru použijeme 20 dkg soli. Promícháme a napěchujeme do uzavíratelné sklenice.

U kořenové zeleniny postupujeme obdobně: omyjeme ji, očistíme a nakrájíme na kostičky. Nakrájenou zeleninu vsypeme do mísy, na 1 kg mrkve a petržele použijeme 30 dkg soli.

Směs pečlivě promícháme, nejlépe rukama. Pak už stačí opět jen napěchovat do uzavíratelné sklenice.

Před použitím v kuchyni doporučujeme směs propláchnout na sítku, aby jídlo nebylo přesolené.

Ohodnoťte tento recept: 

87 hlasů

Další recepty Celý díl