Moučníky a cukroví

Velikonoční jidášky

Dávka na 3–4 plechy dle velikosti tvarů

1,3 kg polohrubé mouky
0,3 kg krupicového cukru
špetka soli
0,25 kg másla nebo 0,25 l oleje, případně máslo a olej půl na půl
2 ks vajec + 1 vaječný žloutek + bílek na potření těsta
2 kostičky droždí
0,65 l mléka
nastrouhaná citronová kůra
1 velký panák rumu
0,1 kg mletých vlašských ořechů (nemusí být)
na posypání: mletý mák nebo plátky mandlí

Těsto zaděláme stejně, jako na kynuté buchty. To znamená, že z celkového množství odebereme 0,2 l teplého mléka, přidáme kvasnice, lžičku cukru a necháme vykynout kvásek. Po vzejití přidáme ke zbývajícím ingrediencím a vymícháme hladké těsto, ořechy přimícháme až na konec.

Po vykynutí (cca 1 hodina) vytváříme tvary jidášků, potřeme bílkem a sypeme mletými ořechy či mákem. Pečeme při teplotě 180 stupňů, do zlatohnědé barvy.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl