Nakládaná rajčata

300 g pevných červených rajčat
lžíce soli
lžíce cukru krupice
1 dcl octa
půl litru vody
černý pepř celý
bobkový list
česnek dle chuti
cibule dle chuti
Rajčata naložíme do klasického láku, jehož příprava je velice snadná. Svaříme půl litru vody se solí, cukrem, octem a dvěma bobkovými listy. Na dno sklenice dáme pět kuliček černého pepře. Oloupeme česnek a cibuli a nakrájíme na plátky. Stejně tak budeme potřebovat na plátky nakrájená rajčata. Na dno sklenice položíme vrstvu cibule, plátky rajčat a navrch česnek. Následuje další vrstva cibule, rajčat a česneku. Sklenici naplníme a zakončíme vrstvou cibule. Rajská jablíčka zalijeme horkým lákem, utáhneme víčko, otočíme dnem vzhůru a necháme stát, dokud nebude sklenice studená.
Varianta: Nálev necháme vychladnout, nalijeme ho do sklenice vlažný, uzavřeme, a postavíme do ledničky. Takto vydrží i týden, ale konzumovat můžeme už druhý den. Vznikne nám vlastně nakládaný rajský salát.
Ohodnoťte tento recept: