Bramborové karbanátky se zelím

400 g vařených brambor ve slupce
200 g kysaného bílého zelí
2 žemle
2 celá vejce, 2–3 lžíce mléka
sůl
pepř
4 stroužky česneku
lžička majoránky
strouhanka na obalení
Žemle nakrájené na kostičky zalijeme teplým mlékem. Předem uvařené, zchladlé a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Do našich karbanátků patří také utřený česnek. K nastrouhaným bramborám přidáme změklou žemli a rozklepneme vajíčka. Směs na karbanátky osolíme a opepříme. Ochutíme oblíbeným kořením, třeba sušenou majoránkou. Z nakládaného zelí vymačkáme přebytečnou tekutinu a překrájíme je na menší kousky. Přidáme trochu strouhanky a rukama vypracujeme těsto. V kastrolu rozehřejeme sádlo. Z bramborového těsta tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran do zlatova. Helena doporučuje vyzkoušet i variantu, kdy zelí nahradíme nastrouhanou kořenovou zeleninou anebo nasekaným čerstvým špenátem.
Ohodnoťte tento recept: