Kuřecí játra na portském víně

500 g kuřecích jater
1 velká červená cibule
100–150 ml červeného portského vína
3–4 PL lžíce brusinkového kompotu nebo džemu
100 ml drůbežího vývaru
2 stroužky česneku
sůl
pepř
olej
Na oleji orestujeme červenou cibuli nakrájenou na měsíčky. Játra odblaníme a pokrájíme na menší kousky. Přidáme je do pánve spolu s utřeným česnekem, promícháme a dále restujeme. Kolem konzumace jater panuje řada doporučení, ať už podložených, či nepodložených. Pravda je, že by se jim měly vyhnout nastávající maminky. Pro ostatní platí, že játra obsahují množství cenného železa a vitamínu B12, který je důležitý pro krvetvorbu. Proto se vyplatí je na jídelníček zařadit. Na druhou stranu mají játra vysoký obsah cholesterolu, takže by se na talířích dospělých ani dětí neměla objevit častěji, než dvakrát do měsíce.
Podle známé poučky játra během tepelné úpravy nesolíme, mohla by se zatáhnout a ztvrdnout. Jamile jsou játra orestovaná z obou stran, podlijeme je portským vínem, které necháme trochu vyvařit. V této fázi už pokrm můžeme dochutit solí a pepřem. Přidáme vývar a pár lžic brusinkového džemu. Ještě krátce povaříme, a máme hotovo.
Ohodnoťte tento recept: