Čočka nakyselo

250 g čočky
1 – 2 cibule (podle velikosti)
1 PL sádla
2 bobkové listy
vrchovatá PL hladké mouky
špetka sušené bazalky a saturejky
1 PL dobrého octa
Čočka nakyselo je oblíbený recept našich babiček a rozhodně se vyplatí zařadit ho do jídelníčku zdaleka ne jen během jarního půstu. Recept je poměrně jednoduchý. Čočku předem namočíme, nejlépe večer, den předem. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. V kastrolu rozehřejeme řádnou dávku sádla a cibuli na něm orestujeme. Z čočky, kterou jsme mezitím dali vařit společně s bobkovými listy, průběžně sbíráme pěnu, což jsou vlastně sražené rostlinné bílkoviny a škroby. Pěna může mít nahořklou chuť a někdo tvrdí, že sbíráním pěny napomůžeme lepšímu trávení. Orestovanou cibulku zahustíme hladkou moukou a promícháme. Uvařenou čočku včetně vývaru přilijeme k cibuli, osolíme a ochutíme sušenou bazalkou a už zmíněnou satoryjí, čili saturejkou. V čočce nakyselo samozřejmě nemůže chybět lžíce dobrého octa.
Dodejme ještě, že čočka se tradičně podávala na Velký pátek, který byl dnem přísného půstu, a právě čočka v tomto případě symbolizovala skromnost a pokoru. Současně však jde o plodinu poměrně výživnou, takže ani v tento den strávníci nehladověli, pokud se ovšem nerozhodli postit úplně. Čočka se také tradičně podává u nás, ale třeba i v Maďarsku a v Itálii na Nový rok, kdy se díky svému tvaru připomínajícímu mince naopak stává symbolem prosperity a hojnosti.
Ohodnoťte tento recept: