Polévky

Minestrone

aneb vydatná zeleninová polévka s těstovinami

2 cibule šalotky
2 stroužky česneku
2 stonky řapíkatého celeru
velká hrst růžiček brokolice
čerstvá pažitka
olivový olej
konzervovaná loupaná rajčata
½ plechovky sterilovaných červených fazolí
stejné množství sterilovaných fazolí bílých
sůl
špetka krystalového cukru
předem uvařené drobné těstoviny
strouhaný sýr (ideálně parmezán či pecorino)

Minestrone patří k receptům, kterým Italové říkají „cucina povera“, což znamená „kuchyně chudých“. Vařila se často na venkově a neexistuje na ni přesný recept. V řadě případů šlo hlavně o to navařit ze zbytků něco vydatného a dobrého zároveň. O tom svědčí i mimořádná obliba tohoto receptu lidové kuchyně, podobně, jako je tomu třeba u české bramboračky. Základem polévky je cibule šalotka a česnek. Obojí oloupeme a nakrájíme. V minestrone by neměl chybět řapíkatý celer, který je bohatý na různé živiny a v české kuchyni tak trochu opomíjený. Připravíme si také zdraví prospěšnou brokolici a čerstvou pažitku. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm veškerou zeleninu. Přidáme konzervovaná loupaná rajčata a předem uvařené bílé i červené fazole. Vše zalijeme silným vývarem, přisypeme růžičky brokolice, a povaříme na mírném plameni. Dochutíme solí a v našem případě i trochou krystalového cukru, který zvýrazní chuť konzervovaných rajčat. Do minestrone využijeme zbytky uvařených drobnějších druhů těstovin. Vše promícháme a ještě chvíli povaříme. Servírujeme posypané strouhaným sýrem, ideálně a stylově parmezánem, případně pecorinem. V polévce, jako je tahle, musí, jak říkáme u nás doma, doslova stát lžíce.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl