Svíčková z kuřecích paliček
8 dkg másla
jedna cibule
jeden celer
jedna petržel
dvě až tři mrkve
kuřecí paličky, cca 6–8 ks
pepř
sůl
bobkový list
nové koření
tymián
citron
zakysaná smetana 15%
Základem svíčkové je na kostičky nakrájená mrkev, cibule, celer a petržel. Tahle zelenina je vlastně pilířem tradiční české, ale dá se říci, že i rakousko-uherské kuchyně. Najdeme ji v receptech na omáčky i polévky. Důvodem je, že zmíněné druhy zeleniny se dají snadno pěstovat, skladovat i zpracovat. Vše tedy máme nakrájené a můžeme se pustit do vaření samotného. V kastrolu rozehřejeme máslo, na kterém zeleninu chvíli restujeme. Osolíme a opepříme, a stejně ochutíme i kuřecí paličky. Ty poté vložíme do hrnce, chvíli necháme zatáhnout, a vše zalijeme kuřecím vývarem. Přidáme ingredience pro svíčkovou typické, a to nové koření a bobkový list. A teď malý tip: vše necháme dusit doměkka, a po chvíli přidáme ještě jednu až dvě lžičky sušeného tymiánu. Když je maso měkké, paličky z hrnce vyjmeme, a stejně tak i bobkový list a kuličky nového koření. Zeleninovou směs pak jednoduše rozmixujeme tyčovým mixérem. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme trochou vody či vývaru. Poté vmícháme smetanu, v našem případě zakysanou, zakápneme citronem, a promícháme. Kuřecí paličky podáváme přelité omáčkou, s kopečkem brusinkové marmelády, kolečkem citronu a samozřejmě i s houskovými knedlíky.
Ohodnoťte tento recept: