Různé

Chléb s černý pivem

375 g černého piva
400 g chlebové mouky hladké pšeničné
100 g chlebové mouky žitné tmavé
15 g pekařského droždí
10 g směsi kmínu drceného a celého v poměru 1:1
12 g soli

Do mísy nalijeme trochu černého piva a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Do jiné mísy poté vlijeme zbytek piva, vsypeme pšeničnou i žitnou mouku, sůl a drcený kmín. Přidáme vzešlý kvásek, vše promícháme a vyklopíme na pomoučený vál. Hnětením vypracujeme pevné a lehce lepivé těsto, které několikrát přeložíme, a vytvoříme bochánek. Posypeme moukou a vložíme do trochou mouky vysypané ošatky. Těsto vložíme na pár hodin do lednice.

Poté těsto opět vyklopíme na vál, znovu křížem několikrát přeložíme, tak zvaně uzamykáme, a necháme v teple kynout asi 50 minut.

Chléb pečeme při teplotě 250 stupňů asi 5 minut, podle druhu trouby či pece, poté chleba a okolí v peci či troubě zastříkneme vodou, teplotu stáhneme na 190–200 °C a pečeme 35 minut. Chléb poté opatrně vyjmeme z trouby a necháme odpočívat do vychladnutí.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl