Moučníky a cukroví

Chodský báč se švestkami

půl kostky droždí
cca hrnek vlažného mléka
lžička cukru
3 lžičky soli
cca hrnek polohrubé mouky
2 velké na jemno nastrouhané brambory
1 vejce
5 lžic oleje nebo sádla
majoránka
5–6 stroužků čerstvě utřeného česneku
švestky

Chodský či klatovský báč je pojem. Někde se mu říká bacán, ale jde vlastně o bramborovou buchtu. Tenhle recept je opravdu hodně starý a liší se od chalupy k chalupě. Někde se připravuje naslano, někde na sladko.

Nejprve si do vlažného mléka rozdrobíme půl kostky droždí. Přidáme trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Mezitím, co kvásek kyne, vypeckujeme švestky. Vzešlý kvásek přilijeme k nastrouhaným bramborám včetně zbytku vlažného mléka. Přidáme polohrubou mouku, majoránku, kterou nešetříme, vejce, sůl a kousek sádla. Do naší varianty báče se také přidává větší množství utřeného česneku. Pekáč vytřeme rozpuštěným sádlem a začneme zpracovávat těsto, které by mělo být spíše hustší. Těsto vlijeme do pekáče a poklademe švestkami. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl