Moučníky a cukroví

Bramborový koláč se švestkami

140 g másla
160 g cukru
100 g mandlí
160 g brambor
140 g hladké mouky
8 ks vajec
citronová kůra
mletý hřebíček
mletá skořice
prášek do pečiva

Na bramborový koláč budeme potřebovat celkem 8 vajec. Žloutky oddělíme od bílků. Přisypeme krystalový cukr a vše utřeme se změklým máslem a nastrouhanou citronovou kůrou. Ochutíme mletou skořicí a hřebíčkem. Za stálého míchání postupně přisypeme mleté mandle, hladkou mouku a prášek do pečiva. Ve slupce předem uvařené a vychladlé brambory oloupeme. V míse šleháme z bílků tuhý sníh tak dlouho, dokud netvoří lesklé špičky. Brambory nastrouháme na hrubém struhadle, promícháme, a postupně přidáváme sníh z bílků. Švestky rozřízneme a vypeckujeme. Těsto vlijeme na pečicím papírem vyložený plech, uhladíme a poklademe švestkami. Pečeme na 170 stupňů asi 50 minut. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl