Různé

Jitrocelový sirup

listy jitrocelu kopinatého
kolečka citronu
tekutý med

Jitrocel kopinatý roste všude možně, a tak doporučujeme vyrazit na louku a natrhat si zásobu jeho úzkých zelených listů. Příprava sirupu je více než jednoduchá a můžeme ho vyzkoušet nejen při rýmě a kašli, ale také při průjmech anebo pokaženém žaludku. Jitrocelové listy nakrájíme a ve sklenici proložíme kolečky citronu. Každou vrstvu zalijeme medem a pokračujeme dál, dokud není sklenice plná. Poslední vrstvou musí být med a úplně nahoru položíme kolečka citronu. Sklenici poté zavíčkujeme. Báby kořenářky do sirupu přidávaly i trochu alkoholu pro lepší prokrvení dýchacích cest, taková medicína je však samozřejmě určena výhradně dospělým. Naplněnou nádobu uzavřeme a necháme stát 14 dní v chladu. Po čtrnácti dnech by se měla v nádobě vytvořit tekutina, kterou scedíme, rozlijeme do připravených menších uzavíratelných skleniček a skladujeme v lednici.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl