Jitrocelový sirup
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/223/223562220460019/1047414.jpg?1716711438)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12059685760/foto09/recepty/m_13303.jpg?1716735494)
listy jitrocelu kopinatého
kolečka citronu
tekutý med
Jitrocel kopinatý roste všude možně, a tak doporučujeme vyrazit na louku a natrhat si zásobu jeho úzkých zelených listů. Příprava sirupu je více než jednoduchá a můžeme ho vyzkoušet nejen při rýmě a kašli, ale také při průjmech anebo pokaženém žaludku. Jitrocelové listy nakrájíme a ve sklenici proložíme kolečky citronu. Každou vrstvu zalijeme medem a pokračujeme dál, dokud není sklenice plná. Poslední vrstvou musí být med a úplně nahoru položíme kolečka citronu. Sklenici poté zavíčkujeme. Báby kořenářky do sirupu přidávaly i trochu alkoholu pro lepší prokrvení dýchacích cest, taková medicína je však samozřejmě určena výhradně dospělým. Naplněnou nádobu uzavřeme a necháme stát 14 dní v chladu. Po čtrnácti dnech by se měla v nádobě vytvořit tekutina, kterou scedíme, rozlijeme do připravených menších uzavíratelných skleniček a skladujeme v lednici.
Ohodnoťte tento recept: