Luštěniny a obilovinyPolévkyZeleninová jídla

Zeleninová polévka s červenou čočkou

2 mrkve
2 stroužky česneku (nebo víc, česneku není nikdy dost)
2 cibule
2 brambory
řapíkatý celer
2 lžíce přepuštěného másla
trochu olivového oleje
hrnek červené čočky
zeleninový vývar
co se týče koření, můžeme popustit uzdu fantazii a kromě soli, pepře a kmínu použít trochu kurkumy, pískavice a mletého koriandru

Naše babičky vynalezly polévkových receptů doslova stovky a červená čočka je variací na klasické luštěninové recepty.

Oloupeme mrkev, česnek a cibuli, kterou nakrájíme na kostičky. Na řadě je řapíkatý celer, v naší kuchyni tak trochu opomíjený. Jde o zeleninu s minimálním počtem kalorií, která však současně obsahuje cenné minerály a vitamín A i B.

Naše polévka má být vydatná, a proto oloupeme a nakrájíme i brambory a mrkev.

Veškerou zeleninu orestujeme na přepuštěném másle. (Pokud vás zajímá, jak se takové přepuštěné máslo dělá podomácku, postup najdete na webových stránkách našeho pořadu.)

Co se týče dochucení, můžeme, kromě mletého kmínu, přidat třeba i kurkumu, mletou pískavici anebo koriandr a vše samozřejmě mírně osolíme. Zeleninu podlijeme vývarem, kuřecím, případně zeleninovým, chvíli povaříme a přisypeme červenou čočku, luštěninu, která má tu výhodu, že se nemusí předem namáčet, především pak obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a také rostlinných proteinů. Polévku dochutíme mletým pepřem a nakrájenou celerovou natí. Jednoduché zeleninové polévky zahuštěné luštěninami jsou přesně tím, co bychom do svého jídelníčku měli, po vzoru tradiční venkovské kuchyně, zařadit častěji.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl