Různé

Brynzové pirohy se slaninou

300 g polohrubé mouky (část odložíme na vyválení těsta)
500 g brambor (asi 150 g dáme do náplně)
250 g brynzy
200 g uzené slaniny
2 vejce
80 g másla
jarní cibulka, pažitka
sůl, pepř, mletá paprika
zakysaná smetana

Na pirohy budeme potřebovat ve slupce uvařené a zcela vychladlé brambory, které oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Část si ponecháme stranou. Do nastrouhaných brambor rozklepneme celé vejce, přidáme sůl a polohrubou mouku.

Rukama poté rychle vypracujeme hladké těsto. V misce smícháme ovčí brynzu, zbylé nastrouhané brambory, sůl, pepř a mletou papriku. Dále si nakrájíme nadrobno světlou část jarní cibulky a přidáme ji do brynzové náplně.

Těsto rozválíme na plát přibližně 2 mm vysoký. Z těsta vykrájíme kolečka. Můžeme použít buď tvořítko, anebo třeba skleničku. Bude se nám pracovat lépe, když okraje vykrajovátka namočíme ve studené vodě.

Z brynzové náplně pak tvoříme kuličky, které pokládáme na vykrájené kousky těsta. Vytvoříme pirožky a jejich okraje lehce zmáčkneme vidličkou.

Pirohy pak vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je necháme vařit ještě přibližně dvě minuty. Na mírném ohni vyškvaříme kostičky slaniny a později k nim ještě přidáme máslo, které necháme rozpustit.

Hotové pirohy podáváme přelité vyškvařenou slaninou a posypané nakrájenou naťovou cibulkou nebo pažitkou a přidáme kopeček zakysané smetany.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl