Luštěniny a obiloviny

Netyja jáhlová i bramborová

Netyja z jáhel

300 g jáhel
½ l mléka
cukr
sůl
2 lžíce hrubé mouky
rozpuštěné sádlo
mouka

Netyja z brambor

1 kg brambor
150 g hrubé mouky
špetka soli
mletý mák
povidla
moučkový cukr
rozpuštěné sádlo

Na jáhlovou metyju, anebo, chete-li, netyju je tedy potřeba si nejprve uvařit jáhly. Propereme je v teplé vodě, vaříme ve vodě na mírném plameni a teprve ke konci varu zalijeme i mlékem. Přidáme špetku cukru a špetku soli a vaříme doměkka. Do jahel se poté vmíchají dvě lžíce hrubé mouky a těsto se nechá na 10 minut pod pokličkou odležet.

Lžící namočenou v rozpuštěném sádle pak vykrajujeme něco jako malé škubánky, které nakonec ještě sádlem omastíme. Poté dáme na deset minut zapéct do vyhřáté trouby.

Těsto na netyju bramborovou se připravuje velice podobně, jako na variantu s jáhly. Brambory uvaříme doměkka, slijeme tak, aby v hrnci zbyla trocha vody z vaření a brambory poté rozšťoucháme. Opět přidáme mouku, promícháme a necháme na 10 minut pod pokličkou propařit.

Další postup je obdobný, jako u receptu předchozího. Lžící namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujeme malé škubánky. Vše pak polijeme povidly, posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem a ještě omastíme sádlem, případně máslem, zkrátka, co komu chutná.

A už je čas vytáhnout z trouby zapečenou netyju jáhlovou. Tu posypeme nastrouhaným perníkem a polijeme rozpuštěným máslem.

Netyja se dříve považovala za jídlo chudých, ale výsledkem je celkem vydatný pokrm, zvláště, jste-li na sladké. Ve starých kuchařkách se pak tenhle pokrm doporučoval také jako jídlo pro děti.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl