Zeleninová jídla

Křupavá jarní zelenina

Recept nám poskytla Ing. Eliška Kováříková, Ph.D., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i.

svazek ředkviček
svazek jarní cibulky
palice česneku
kořen zázvoru nebo křenu
kořen bílé ředkve
jedna větší nebo 2 menší kedlubny

Na ochucení

pepř
chilli vločky
kuchyňská sůl
šťáva z kysané zeleniny

Připravíme si nálev tak, že převaříme 1 litr vody a 15 g kuchyňské soli a necháme vychladnout. Pokud budeme přidávat suché koření, je dobré ho převařit přímo v nálevu. Očištěnou a oloupanou (cibule, česnek, kedlubna) zeleninu nakrájíme na velikost sousta. Křen nebo zázvor oloupeme a nakrájíme přes vlákno na jemné plátky. Zeleninu narovnáme do sklenice, přidáme lžíci šťávy z kysané zeleniny a zalijeme nálevem s kořením tak, aby byly všechny kousky zeleniny ponořené. Udržet kousky pod hladinou pomůže sítko, nebo čistá sklenice menšího průměru. Zeleninu necháme kvasit při teplotě místnosti podle chuti 4–10 dní. Skladujeme v ledničce.

Tipy: Skleničku postavte do misky, která zachytí přetékající tekutinu. Zeleninu můžeme zatížit čistou sklenicí nebo omytým kamenem. Přes sklenici můžeme natáhnout punčochu, abychom zabránili přístupu mušek.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl