Zeleninová jídla

Jemná kysaná jarní zelenina s hlívou ústřičná

Recept nám poskytla Ing. Eliška Kováříková, Ph.D., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i.

svazek ředkviček
svazek mrkve i s natí
svazek jarní cibulky
hlávka čínského zelí
jeden kořen bílé ředkve
hlíva ústřičnou nebo žampiony

Na ochucení

česnek
medvědí česnek
kmín
pepř
kuchyňská sůl
šťáva z kysané zeleniny

Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme či nakrouháme na jemné nudličky. Do naší jemné jarní směsi jsme vybrali jarní cibulku, mrkev, bílou ředkev i pekingské zelí, kterému běžně říkáme čínské.

Fermentovanou zeleninu se určitě vyplatí připravit ve větším množství a do té spousty krájení a krouhání případně zapojit i další pomocníky.

Do směsi dále nakrájíme ředkvičky a také omytou mrkvovou nať, která obsahuje stejné, zdraví prospěšné látky, jako kořen mrkve samotné.

Veškerou nakrájenou zeleninu poté zvážíme a přidáme jedno a půl procenta váhy soli a také koření, třeba kmín a pepř.

Dochutíme ještě stroužky česneku a připravíme si také hlívu ústřičnou.

Směs promícháme, promneme a necháme asi 30 minut odležet. Budoucí kvašení nastartujeme lžící šťávy z již hotové fermentované zeleniny a teprve poté přidáme do směsi hlívu.

Zeleninu napěchujeme do sklenice a zatížíme další sklenicí naplněnou vodou. Pokud by zelenina nebyla ponořená, dolijeme ji ještě šťávou ze zákvasu.

Nádobu doporučujeme postavit do misky, aby nám kvasící šťáva nevytekla na stůl.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl