Maso

Vepřová krkovice podávaná zastudena

800 g vepřové krkovice
sůl
olivový olej
dobrý chléb jako přílohu

Vepřová krkovice je kousek masa ideální pro přípravu pečeně, kterou chceme později podávat zastudena. Podobné lahůdky se v minulosti objevovaly nejčastěji na stolech kuchyně šlechtické či měšťanské. Maso je třeba nejdříve ze všech stran řádně nasolit a sůl do masa doslova vmasírovat.

Masáž bude ještě pokračovat, tentokrát olivovým olejem. Maso poté necháme ze všech stran zatáhnout na pánvi. Vepřová krkovice pak putuje do předehřáté trouby, kde ji čeká pomalé pečení při nízké teplotě, tak, jak to rády dělávaly naše babičky.

Hotovu pečeni necháme vychladnout a poté ji nakrájíme na tenké plátky. Tohle už chce trochu šikovnosti a ostrý nůž. V krájení co nejtenčích plátků masa se dokonce pořádají mistrovské soutěže, tam ovšem nejde o pečeni, ale o šunku.

Jirka plátečky studené vepřové pečeně ještě zakape olivovým olejem a přidá k nim dobrý domácí chléb.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl