Gefilte fiš
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/223/223562220460010/1033863.jpg?1710680312)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12059685760/foto09/recepty/m_13184.jpg?1711176864)
neboli nadívaná ryba
1 očištěný a vykostěný kapr šupináč
2 cibule
1 vejce
1 mrkev
3 lžíce mletých mandlí
sůl, pepř, cukr podle gusta
Kapří maso nakrájíme na proužky a poté na kostičky. Kůži nevyhazujeme, budeme ji potřebovat. Cibuli oloupeme a rozdělíme ji na čtvrtky. Kapří maso a cibuli umeleme na mlýnku, osolíme a opepříme. Do gefilte fiš patří i trocha cukru a trocha zchladlého rybího vývaru. Vaječný žloutek je třeba oddělit od bílku. Žloutek je podle pravidel košer kuchyně třeba zkontrolovat, zda v něm není krev. Poté se přidá do směsi.
Rybí vývar nalijeme do formy. Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh. Vařenou mrkev nakrájíme na kolečka a naskládáme na potravinovou fólii. Na vrstvu mrkve rozložíme kůži z kapra. Do rybí směsi opatrně vmícháme ušlehané bílky. Na kapří kůži opatrně navrstvíme hotovou rybí směs. Vytvoříme váleček, který zabalíme do fólie a několikrát propícháme špejlí. Vše přikryjeme alobalem a necháme povařit v mírně osoleném vývaru asi 40 minut při teplotě 85 až 90 stupňů. Hotová gefilte fiš se nechává ve vývaru zchladnout. Při šábesové hostině se podává nakrájená na plátky se salátem z červené řepy a křenu.
Ohodnoťte tento recept: