Černucha setá


Černucha setá je jednoletá rostlina, kterou naše bylinkářka Věra používá třeba i do květinových vazeb. Tuhle bylinu lidé znají už 3000 let a mimo jiné z ní lisují olej, kterému se říkávalo zlato faraonů, a používala ho údajně i královna Kleopatra. Černucha je totiž dobrá na pleť, vyživuje pokožku i lámavé vlasy a nehty. Je však pravděpodobné, že Egypťané znali i zdraví prospěšné účinky této byliny a používali ji jako takový přírodní všelék. Černý neboli šabrejový kmín totiž podporuje imunitu, má detoxikační účinky a pomáhá při trávicích a střevních obtížích. A jak je to s využitím v kuchyni? Tohle koření má výraznou chuť a údajně připomíná směs pepře, oříšků a cibule. Hodí se do polévky či do pomazánky a v Indii se do pokrmů přidává stejně často jako pepř či sůl.
A pokud ji třeba jednoduše zamícháme do medu, můžeme ji pak po lžičkách využívat k posilování imunity.
Ohodnoťte tento recept: