Ořechový dort

Tenhle skvělý dezert do našeho pořadu upekla herečka Sabina Remundová. Recept pochází od její babičky Ludmily ze Žirovnice.
7 vajec, oddělíme bílky od žloutků
1 PL cukru
14 dkg strouhaných ořechů (případně ořišků a mandlí)
špetka kakaa, případně mleté zrnkové kávy
pár zrníček soli
trocha rumu na zvláčnění korpusu
krém mascarpone
trocha medu
domácí šípková marmeláda
Vyšleháme sníh z bílků, dáme stranou, utřeme žloutky se lžící cukru (opravdu velmi málo) a opatrně spojím bílky i žloutky se strouhanými ořechy. S ořechy přidáváme i špetku kakaa nebo mleté zrnkové kávy a pár zrníček soli. Pečeme v dortové formě vystlané pečicím papírem jako piškotové těsto – tedy mírně cca 50 minut. Vychladlý dort prokrojíme jednou nebo dvakrát a jednotlivé díly zvláčníme rumem. Plníme podle momentální inspirace, času a dostupných surovin. My jsme zvolili jednoduchý krém z mascarpone, slazený mírně medem, a šípkovou marmeládu. Hotový dort je dobré nechat zaležet do druhého dne. Můžeme nechat jen tak nebo dozdobit zvenku zbytkem krému a čerstvým ovocem. Největší předností je rychlá příprava, minimum cukru, absence mouky, ořechy ze zahrady a v našem případě šípková marmeláda.
Ohodnoťte tento recept: