Polévky

Kulajda podle Šárky Jelínkové (bez hub a kopru)

1 l vody
4 bobkové listy
8 kuliček nového koření
pár kuliček pepře
půl litru mléka
špetku soli
lžíce hladké mouky
půl kelímku smetany
2 velké brambory
2 vajíčka
mletý pepř
kousek másla
troška octa na dochucení

Kulajda je typ polévky, u kterého platí, že co kuchařka, to vlastní recept a o její původní podobě se dodnes vedou spory. Někteří tvrdí, že původně se vlastně podávala například bez hub. Šárka dá nejprve vařit 1 litr vody a vloží do něj 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření a pár kuliček pepře. Poté přilije půl litru mléka a přidá špetku soli. Mezitím si dáme také vařit brambory. V misce promícháme hladkou mouku a smetanu. Směs pak vmícháme do polévky. Kulajdu je možné vylepšit míchanými vajíčky. Do polévky scedíme ochucený vývar z brambor. V pánvi rozehřejeme kus másla a připravíme míchaná vajíčka ochucená mletým pepřem. Polévku osolíme, opepříme, přidáme vařené brambory a vajíčka. Nakonec ještě dochutíme troškou octa.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl