Moučníky a cukroví

Dýňový koláč

Těsto

200 g strouhané syrové dýně
150 g polohrubé mouky
2 vejce
150 g cukru (můžeme nahradit medem)
1 vanilkový cukr
prášek do pečiva
trochu rumu
máslo na vymazání plechu

Horní vrstva

měkký tvaroh
vanilkový cukr
rozinky namočené v rumu
1 žloutek

Na Romanův dýňový koláč budeme potřebovat vaječný žloutek oddělený od bílku a měkký tvaroh, který je základem krému. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme moukou. K tvarohu a žloutku přidáme rozinky předem namočené v rumu, vanilkový cukr a cukr krystal. Vše pomícháme. Horní vrstvu koláče máme tedy připravenou a na řadě je těsto. Rozklepneme dvě vejce a žloutky oddělíme od bílků. Přidáme polohrubou mouku a vymačkanou nastrouhanou dýni, zbytek krystalového i vanilkového cukru a také kypřicí prášek do pečiva. Rukama vypracujeme hladké těsto a nezapomeneme přidat špetku soli. Nakonec ještě vyšleháme bílky do husté pěny a vmícháme je k těstu. Těsto vlijeme do pekáče, povrch uhladíme a přidáme připravený krém. Pečeme asi půl hodiny v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Ohodnoťte tento recept: 

66 hlasů

Další recepty Celý díl