Polévky

Hrachová polévka

500 g propláchnutého hrachu přes noc namočeného do studené vody
1 cibule
olej
1 l drůbežího vývaru
100 g anglické slaniny
100 ml smetany
pepř
sůl
kousek čerstvého sýra
čerstvá hrachová nať
cukrové lusky

Na poctivou četnickou hrachovku budeme potřebovat na kostičky nakrájenou cibuli, kterou orestujeme na oleji. Rovnou k ní přisypeme i suchý loupaný hrách. Hrášek je skvělá potravina, která, podobně jako ostatní luštěniny, poskytuje cenné rostlinné proteiny, sacharidy a vitamíny.

Základ na polévku zalijeme vývarem. Nejlepší je poctivý domácí drůbeží, případně zeleninový.

Zatímco hrachovka zvolna bublá na plotně, nakrájíme a opečeme plátky anglické slaniny.

Jakmile je hrách měkký, polévku zjemníme smetanou, povaříme a rozmixujeme. Osolíme, opepříme a můžeme servírovat.

Jirka svou vydatnou hrachovku vylepší kouskem měkkého čerstvého sýra, čerstvou hrachovou natí, mladými lusky a samozřejmě i opečenou slaninou.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl